perjantai 20. helmikuuta 2009

Muutakin asiaa

Tällä kertaa sitten jutellaan jostain ihan muusta kuin musiikista. Nimittäin eläimistä.

Olen nähkääs kotoisin maalta. Olen aina pitänyt kaikenlaisista eläimistä. Pienistä ja suurista. Myönnän kyllä, että pienenä hieman pelkäsin naapurin hevosia - varsinkin silloin kun ne tulivat meidän pihaan syömään omenoita ilman lupaa. Sen lisäksi olen oppinut, että kaikkien koirien luokse ei tule juosta kädet ojossa. Tämä sen jälkeen kun sukulaisten koira puraisi poskestani pienen palan pois, kun meidät jätettiin kahden. Tästä huolimatta koirat ovat silti ehdottomia lemppareitani. Molemmat vanhempani ovat agronomeja, ja isäni on viimeiset 20 vuotta tehnyt työtä maanviljelijöiden, maidon-, lihan-, sekä monen muun maataloustuotteen tuottajien kanssa. Minut on opetettu maanläheiseksi, ja minua on käytetty hevosen tilalla perunapeltoamme kylväessä.

Vajaa kuukausi sitten minulla oli tiukka keskustelu ystäväni kanssa ensin kasvissyönnin eettisyydestä, ja sen jälkeen tehotuotannon eettisyydestä. Tällä kertaa nyt kerron tuosta jälkimmäisestä. Minä nimittäin suorastaan raivostun tällaisista sivustoista ja jutuista todella paljon. Samaan aikaan tekisi mieli oksentaa ja hakata joku. Onneksi en ole sitä koskaan tehnyt, mutta joku päivä vielä ehkä. Ensinnäkin voisin hieman kritisoida noita "tutkimus"menetelmiä. Itse en pidä kauhean asiallisena tapana murtautua laittomasti keskellä yöllä maatiloille ja videokuvata eläimiä siellä. Sitten kun ihmetellään, että ovatpa siat stressaantuneita, ja pureskelevat toistensä häntiä. No kyllä mäkin hermostuisin jos kotiini murtautuisi keskellä yötä täysin tuntemattomia ihmisiä.

Eniten minua ottaa päähän väite, että nämä farmarit eivät välitä eläimistään. Mietitäänpä hetki keskimääräisen maidon tahi jonkun muun tuotteen tuottajan elämää. Ne heräävät aamulla aikaisin. Silloin kun sinä todennäköisesti vielä onnellisesti ja tietämättömänä tuhiset omassa pedissäsi. Nämä maanviljelijät paiskovat koko päivän aamusta iltaan töitä, helposti 12 tuntia taukoineen - joskus enemmänkin. Maatilalla aina riittää askaretta. Tuntipalkka pyörii tavallisesti siinä viiden euron kieppeillä. Olisitko sinä valmis työskentelemään samalla rahalla? Miksi ihmeessä sitten nämä suostuvat koko työtä tekemään? Ei sitä hullukaan jaksaisi, jos ei siitä oikeasti tykkäisi. Jos ei tykkäisi herätä aikaisin aamulla, ruokkia eläimiä, ajaa traktorilla ja tehdä sitä kaikkea muuta.

Mistä sitten kiikastaa? Miksi eläimet kärsivät näillä tiloilla? Ensi kädessä syy löytyy maatalouden pienestä tuotosta. Jos käytät enemmän aikaa ja tilaa jokaista eläintä kohden, tämän eläimen hinta nousee ja muuttuu kilpailukyvyttömäksi ulkomailta tuotettujen vastaavien kanssa. Tästä voimmekin kääntää katseen kaikille rakkaaseen EU:hun. EU:n budjetista melkein puolet, noin 50 miljardia euroa, käytetään maataloustukiin. Suomi on yksi harvoista EU-maista, joissa kansallinen tuki on suhteessa EU:n tukea suurempi. Tämä johtuu Suomen erityisistä sääolosuhteista. Suomessa noin 40% tuesta tulee EU:lta, lopulta verottajilta eli meiltä. Suomi käyttää maataloustukiin toiseksi eniten rahaa suhteessa bruttokansantuotteeseen EU:ssa. Suomi ei saa tukia EU:lta niin paljoa, koska maanviljely täällä ei ole kannattavaa. Järkevämpää se on jossain Itä-Euroopassa.

Suomi on kuitenkin pitkään pyrkinyt pitämään itsensä kansallisesti omavaraisena. Tämä ei kuitenkaan toteudu enää millään - varsinkaan viljan tuotannossa. Suomeen tuodaan elintarvikkeita muista EU-maista ja tällä poljetaan paikallisten maanviljeliöiden tuloja. Tämä ei systeeminä toimi. Tällöin eläinten elintilaa joudutaan pienentään, ja ollaan taas samassa ongelmassa. Voidaankin siis ehkä todeta, että suomalaista kannattaa tukea. Sitten vielä sellainen kysymys kaikille maailmanpelastakasvissyöjille:

Onko ekologisempaa tuoda sitä teidän soijamömmöä jostain kauko-Aasiasta tänne pohjoiseen vai syödä sitä paikallista lihaa? Miettikääpä sitä. Jokke vaikenee ja antaa teille puheenvuoron.

np. Bon Jovi - I'll be there for you

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Tää on sellainen dilemma, että en oikein tiedä, mistä lähtisin liikkeelle.

On totta, että toi OE:n porukka edustaa mielipiteissään aika radikaalia suuntaa. On siellä kuitenkin ihan järkiperäisiäkin tyyppejä. Toi tuotantorakennuksiin murtautuminen on laitonta, ja eläimet pääsääntöisesti sitä säikähtää, mutta sitten taas toisaalta, kukapa tuottaja olis valmis avaamaan ovensa videokameran edessä ihan ex tempore. Veikkaan, ettei moni. Ei ainakaan ennenkuin kuolleet saadaan siirrettyä pois näkösältä ja paikat siivottua.

Toi jengi halus, että kuluttajat näkee mitä ne mättää suuhunsa. Tarkoitus oli hyvä, mutta pyhittääkö se keinot, en ole oikea ihminen vastaamaan. Monta ihmistä se varmasti herätti, ja ihan kuulopuheiden mukaan yllättävänkin moni on valpastunut etsiskeleen mm. luomulihoja (missä kohtaa taas kyllä pitäisi muistuttaa, että niitä mätämunia on ihan yhtälailla luomutiloilla kuin tavan tiloillakin). Pakko myöntää, että harkitsen itsekin kasvisruokavaliota, mutta en niinkään ekologisista syistä. Lähinnä siitä, että en haluaisi olla osallisena nykyisissä tuotantotavoissa, joissa eläin pääsäntöisesti ei ovi hyvin. Kaikki kunnia heille, joilla näin ei tapahdu.

Oli miten oli, on fakta, että eläin kärsii jos sillä ei ole mahdollisuuksia lajityypilliseen käyttäytymiseen. Nykyisessä tuotannossa sitä ei yleensä ole. Koska olen itse elänyt sekä kuluttajan että tuottajan puolella, ymmärrän toisaalta myös sen, ettei tuottajien on tulonsa saatava, eikä nykyisillä tuotantohinnoilla tosiaan rakennella mitään hehtaarihalleja.

Koska raha taas ei kuitenkaan SAISI olla mikään puolustus elävän eläimen kärsimykselle, ehkä ainoa reitti olisi puuttua tähän valtiovallan tms. taholta. Tai sitten tuottajahintoja olisi saatava hilattua niin paljon ylöspäin, että tuottajilla olis mahdollisuus tarjota eläimilleen lajille suotuisat ja lajiystävälliset olot ja saada itse silti sama tulo kuin tähänkin asti.

Todella vaikea asia. Nykyinen malli on kuitenkin aika sietämätön.

Älä ymmärrä väärin, minä ihan oikeasti ymmärrän tuottajapuoltakin, haluan jatkossakin syödä suomalaista ruokaa, enkä todellakaan ole hyökkimässä tuottajia vastaan.

Jokke kirjoitti...

Näinhän tämä asia on. Lähinnä vaan tuntuu tosiaan jokaisen ihmisen näkökanta olevan puhtaasti se, että unohdetaan myös tuottajien olevan tavallisia ihmisiä siinä missä muutkin. Eniten nimenomaan ärsyttää ne putkinäköiset ihmiset, joille joku on kertonut asian olevan näin ja sitten he uskovat asian olevan niin. Kun ei oikein mikään ole niin mustavalkoista, että joko tai. Tarkoituksenani oli nyt vähän vain tuoda sitä toistakin näkökulmaa näkyviin (ikäänkuin näitä kukaan lukisi :D)